Paralajmërimi i Bankës së Anglisë: Bitcoin mund të bëhet “i pavlefshëm”

Banka e Anglisë ka thënë se Bitcoin mund të jetë “i pavlefshëm” ndërsa njerëzit që investojnë në monedhën dixhitale duhet të jenë të përgatitur për të humbur gjithçka.

Në një paralajmërim mbi rreziqet e mundshme për investitorët, banka qendrore pyeti nëse monedha dixhitale kishte ndonjë vlerë të natyrshme, e cila këtë vit është rritur në vlerë afërsisht 50 mijë dollarë për copë.

Kriptomonedha arriti kulmin mbi 67 mijë dollarë në fillim të nëntorit, por pësoi një humbje pasi lajmet u publikuan për herë të parë për variantin Omicron të coronavirusit, përpara se të stabilizohej javën e kaluar.

Zëvendësguvernatori, Sir Jon Cunliffe, tha se Banka duhej të ishte gati për rreziqet që lidhen me rritjen e asetit kripto, pas rritjes së shpejtë të popullaritetit të tij. “Çmimi i tyre mund të ndryshojë mjaft në mënyrë të konsiderueshme dhe [bitcoin] teorikisht ose praktikisht mund të bjerë në zero”, tha ai për bbc.

Kapitali i tregut të aseteve kripto është rritur dhjetëfish që nga fillimi i vitit 2020 në rreth 2.6 trilionë dollarë, që përfaqëson rreth 1 për qind të aktiveve financiare globale.

Rreth 0,1% e pasurisë së familjeve në Mbretërinë e Bashkuar është në Bitcoin dhe asete të ngjashme kripto, të tilla si monedha ethereum dhe Binance.