Banka e Amerikës: Solana mund të bëhet “Visa” e kriptove

Një hulumtim i ri nga Banka e Amerikës zbulon se Solana mund të bëhet “Visa e ekosistemit të aseteve dixhitale”.

Për shkak të fokusit të saj në shkallëzueshmërinë, lehtësinë e përdorimit dhe kostot e ulëta të transaksionit, raporti i bankës shkruan se blockchain i Solana mund të bëhet shumë mirë ekuivalenti i Visa për botën e kriptomonedhave dhe NFT-ve, shkruhet në një raport kërkimor për klientët e saj, pasi takimit me anëtarin e Fondacionit Solana, Lili Liu.

Rrjeti Solana filloi të funksionojë në vitin 2020 dhe tokeni i tij vendas, SOL, që atëherë është rritur për t’u bërë kriptomonedha e pestë më e madhe sipas kapitalizimit të tregut, me një vlerë tregu prej 47 miliardë dollarësh, transmeton Kriptomonedha.al.

Ky rrjet është përdorur për të kryer mbi 50 miliardë transaksione dhe për të krijuar mbi 5.7 milionë tokena të pandryshueshëm, dhe është më i shpejtë se Ethereum (NFT).

Kritikët pretendojnë se shpejtësia vjen në kurriz të decentralizimit dhe besueshmërisë ndërkohë që strategu i aseteve dixhitale të Bankës së Amerikës, Alkesh Shah beson se avantazhet i tejkalojnë disavantazhet:

“Aftësia e tij për të ofruar xhiro të lartë, kosto të ulët dhe lehtësi në përdorim krijon një blockchain të optimizuar për rastet e përdorimit të veprimeve konsumatore si mikropagesat, DeFi, NFT-të, rrjetet e decentralizuara (Web3) dhe lojërat.”

Për më tepër, Solana ka disa shpejtësinë më të lartë të transaksioneve në industri.

Në raport, Shah thekson:

“Këto risi lejojnë përpunimin e një industrie udhëheqëse prej ~ 65,000 transaksionesh në sekondë (TPS) me tarifa mesatare të transaksioneve prej 0,00025$, ndërkohë që mbeten relativisht të decentralizuara dhe të sigurta.”

Visa për momentin përpunon 1,700 transaksione në sekondë (TPS), megjithatë rrjeti ka një kapacitet teorik prej të paktën 24,000 TPS.

Në rrjetin e tij kryesor, Ethereum aktualisht përpunon rreth 12 TPS (më shumë për nivelet e dyta), ndërsa Solana ka një kapacitet teorik prej 65,000 TPS.

Dy platforma të sigurta ku ju mund të bëni investimet tuaja në kriptomonedha janë Binance dhe cex.io. Këto dy platforma pranojnë pagesa përmes bankës edhe nga Shqipëria. /kriptomonedha.al/