Kjo është “familja” Bitcoin: Filluan nga hiçi, tani kanë magazina në katër kontinente

Monedha dixhitale bitcoin përjetoi një rritje të vërtetë kur një nga njerëzit më të pasur në botë, Elon Musk, vendosi të investonte në të dhe kështu, mund të thuhet, “pompoi” artificialisht vlerën e saj.

Me këtë lëvizje, ai bëri të mundur që të gjithë ata që nuk dyshuan në bitcoin dhe investuan të holla para tij, të bëheshin njerëz të vërtetë të pasur.

Një prej tyre është edhe Didi Taihittu, i cili e investoi të gjithë pasurinë e tij në këtë monedhë në vitin 2017 gjersa tani është një minator në katër kontinente të ndryshme.

Ai, së bashku me gruan dhe tre fëmijët e tij, vendosën të shesin gjithçka që kanë dhe blenë kriptovaluta që ishin me vlerë prej 900 dollarësh në atë kohë, shkruan CNBC. Tani, kjo familje pesë anëtarëshe holandeze është “e detyruar” t’i prodhojë ato në katër kontinente të ndryshme.

“Kam fshehur harduera në disa vende, kështu që kurrë nuk më duhet të fluturoj larg nëse më duhet të hyj në to”, shpjegon kreu” i familjes bitcoin, transmeton Telegrafi.

Siç thotë ai, ato katër magazina janë parësore dhe ai zotëron dy depo më të vogla në Evropë, dy të tjera në Azi, një në Amerikën e Jugut dhe Australi.

“Ne nuk po flasim për thesarin e varrosur, ata nuk janë në nëntokë ose në një ishull të shkretë, por ato janë të fshehura mirë në vende të ndryshme, në apartamente me qira, shtëpitë e miqve e deri tek vendet e sigurta”, thonë ata.

“Unë preferoj të jetoj në një botë të decentralizuar ku kam përgjegjësi dhe mbroj kapitalin tim”, thotë Didi.

Mbajtja e bitcoin është rrjedhë kryesore

Ka shumë mënyra për të ruajtur kriptovalutat. Shkëmbimet e rrjetit, të tilla si Conbace dhe PayPal, ruajnë shenja për përdoruesit, ndërsa ata që janë më të ditur për teknologjinë zgjedhin të shmangin ndërmjetësit dhe të mbajnë kriptovalutën e tyre në kuletat e pajisjeve personale.

Pajisjet me madhësi të diskut si Vault ose Ledger ofrojnë mbrojtje nga shenja kripto. Square gjithashtu ofron një kuletë harduerike dhe një shërbim “për të bërë ruajtjen kryesore të Bitcoin”, transmeton Telegrafi.

Njerëzit që zgjedhin të mbajnë kriptovalutën e tyre mund ta mbajnë atë “të nxehtë”, “të ftohtë” ose t’i kombinojnë këto opsione. Kuleta e nxehtë është e lidhur me internetin dhe u lejon pronarëve qasje relativisht të lehtë në monedhat e tyre, në mënyrë që ta marrin dhe ta konsumojnë.

“Magazinimi i ftohtë shpesh i referohet kriptovalutave që zhvendosen në kuletat, çelësat privat të të cilëve, fjalëkalimet, të cilat lejojnë transferimin e kriptove nga kuletat, nuk ruhen në kompjuterët e lidhur në internet, kështu që hakerat nuk mund të hyjnë në kompjuter dhe t’i vjedhin ato”, shpjegon Philip.

Gradwell, shefi ekonomist i Channelles, një firmë e të dhënave blockchain, një teknologji pa të cilën bitcoin nuk do të ekzistonte.

Ai shtoi se ata shpesh përdorin kuletat e ftohta për shkëmbim për të siguruar kriptovalutat që klientët e tyre u kanë besuar atyre.

Një raport i fundit i Channelis që shqyrton kuletat që mbajnë bitcoin tregon se 11.8 milionë bitcoin janë në duart e investitorëve afatgjatë, 3.7 milionë janë humbur, 3.2 milionë të tjerë po qarkullojnë midis tregtarëve dhe 2.4 milionë të tjerat ende nuk janë gërmuar.

Në rastin e familjes Tehitu, 26 për qind e kriptovalutave të Didit janë “të nxehta”. Familja e tij e quan këtë aksion “kapital sipërmarrës”.

Ata i përdorin ato për blerjet e përditshme dhe bastet potencialisht të pasigurta. Për shembull, në një rast ata shitën një fitim të vlefshëm, dhe pastaj e blenë përsëri kur vlera e tij ra.

Rreth 74 për qind të monedhave të tjera janë në frigoriferë. Familja nuk donte të zbulonte sa është në kriptovaluta.

Në mënyrë që të marrin bitcoin nga kuletat e ftohta, ata duhet të shkojnë në një vend tjetër

Edhe pse ato janë më të sigurta në kuletat e ftohta, marrja e tyre është mjaft e komplikuar. Marrja e skedarit të tij të ftohtë të kriptove kërkon një fluturim fizik në një nga vendet e fshehjes.

Sidoqoftë, siç thonë ata, është më mirë sesa të kesh paratë e tyre në banka ose zyra postare.

“Unë mendoj se është shumë e rrezikshme. Çfarë ndodh nëse falimentojnë? Ku janë bitcoin-et e mia? A do të jem në gjendje t’i marr ato? “Unë nuk mund ta vë kapitalin në duart e një organizate të centralizuar”, thotë Didi.

Megjithatë, ai pranon se bankat gjithashtu kanë avantazhet e tyre.

“Trashëgimia është e organizuar mirë. Kur të vdesësh, këto kompani e zgjidhin atë, dhe unë me të vërtetë besoj se ata bëjnë një punë të shkëlqyeshme”, thotë ai. /Telegrafi/