Çfarë do të ndodhë me Bitcoin, Ethereum, BNB, Solana, Cardano dhe XRP?

Tregu i bitcoin dhe i kriptomonedhave ka shpërdoruar rreth 1 trilion dollarë që nga nëntori në një luhatje në vlerë të kriptos, që ka shkaktuar trazira për tregtarët.

Vlera e bitcoin është ulur nga kulmi i arritur prej rreth 70,000 dollarëve për bitcoin në më pak se dy muaj në nivelet më të ulëta prej thjesht mbi 40,000 dollarë – një rënie prej rreth 40%. Ndërkohë, kriptovalutat kryesore të ndryshme Ethereum, BNB e Binance, Solana, Cardano dhe XRP kanë vendosur të gjitha gabimisht një sasi analoge.

Rënia e tregut të kriptove nga 3 trilion dollarë në 2 trilion dollarë, sipas CoinMarketCap, vjen pas një periudhe rritjeje të madhe për kostot e kriptomonedhave, pasi tregu u rrit nga 200 miliardë dollarë për dy vitet e kaluara – dhe tregtarët e kriptomonedhave janë optimistë paso mendojnë se kjo rënie është vetëm një pengesë e shkurtër.

“Megjithëse e mprehtë, rënia më e fundit në tregun e aseteve dixhitale nuk ishte aspak e papritur,” tha Mikkel Morch, drejtor për menaxhimin e rriskut në fondin mbrojtës të kriptove ARK36.

“Më parë, ne paralajmëruam se pasiguria në tregje dhe bazat e dobëta teknike bënë që një rënie në nivelet prej 40,000 dollarësh ishte plotësisht e mundur”, tha ai.

“[Bitcoin] ka thyer korrelacionin e tij të fundit të tregut të aksioneve, duke humbur në fund të vitit 2021/fillim të rritjes së kapitalit 2022”, deklaroi Nicholas Cawley, strateg në DailyFX, me anë të postës elektronike.

“Duke parë përpara, nëse bitcoin bën një thyerje të konfirmuar poshtë nivelit të ulët të 4 dhjetorit rreth 42,000 dollarë, atëherë një grup me ulje të fund shtatorit midis 39,600 dhe 40,700 dollarë do të hyjë në lojë.

Rënia më e re e kriptos me vlerë, duke fshirë miliarda {dollarë} nga tregu i bitcoin dhe kriptove brenda disa orësh, erdhi  pasi u zbulua se Rezerva Federale e SHBA mund të përshpejtojë rritjen e qëllimshme të normës së interesit për vitin 2022 dhe të fillojë të zvogëlojë stabilitetin e saj të madh.

“Pas publikimit të procesverbalit të mbledhjes së FED-it në dhjetor, duke lënë të kuptohet për një lëvizje më vendimtare për të zvogëluar politikën e saj monetare ekspansioniste për të trajtuar inflacionin, ndjenja negative e investitorëve bëri që bitcoin të humbasë nivelin kyç të 46,000 dollarëve,” tha Morch.

“Sapo ajo mbështetje u shkel, likuidimet pasuan brenda pak minutash. Prej disa javësh, ne kemi qenë qartësisht në një trend rënës dhe nuk ka shenja të një ndryshimi vendimtar në horizont.”

Rënia e vlerës së kriptos vjen rreth gjashtë muaj pasi vlera e bitcoin ishte vënë në pikëpytje nga një goditje e kriptove në Kinë dhe deklaratave të Elon Musk, duke u treguar i hidhur ndaj bitcoin. Vlera e bitcoin arriti nivelin më të ulët prej 29,000 dollarë në fund të korrikut.

Ka “ngjashmëri të habitshme midis veprimit aktual të çmimeve dhe lëvizjeve të tregut midis mesit të majit dhe gushtit, duke dhënë arsye për një optimizëm të kujdesshëm në afat të mesëm”, tha Morch. “Një kërcim në rreth 47,000 dollarë në ditët e ardhshme mund të vërtetojë këtë tezë ndërsa humbjet e mëtejshme do ta zhvlerësonin atë në masë të madhe. Në çdo rast, vetëm një thyerje e qartë mbi 50,000 dollarë do të sinjalizonte një ndryshim të madh të trendit dhe investitorët duhet të kenë parasysh natyrën e paqëndrueshme të tregut të aseteve dixhitale.”

FED shkaktoi një “shitje të shpejtë në Wall Street dhe në tregun e kriptove, pasi perceptohet nga disa tregtarë se një lëvizje e tillë vë në rrezik likuiditetin që ka përfituar nga shumë klasa aktive, përfshirë bitcoin”, deklaroi Nigel Green, shefi i këshillimit monetar dhe administrimit të aktiveve deVere Group.

“Sidoqoftë, unë besoj se ne do të shohim bitcoin të rimëkëmbet fuqishëm ndërsa situata të qetësohet. Kjo më pas do të nxisë edhe monedhat e tjera” si ethereumi, BNB e Binance, solana, cardano dhe XRP, “sepse bitcoin dhe monedha të tjera dixhitale konsiderohen gjerësisht si një mburojë kundër inflacionit”.

Gjatë 12 muajve të fundit, ethereum dhe rivalët e tij më të mëdhenj BNB, solana dhe cardano e Binance kanë tejkaluar vlerën e bitcoin. Vlera e ethereum-it është rritur 165% gjatë 12 muajve të fundit, pavarësisht nga prishja aktuale e vlerës së kriptos. Solana, tani kriptomonedha e pestë më e madhe për nga vlera, është rritur me 6,500% në këtë janar 2021.

“Bitcoin ka nën performuar jo vetëm hapësirën e kriptove gjatë javëve të fundit, me një sërë altcoins… ”, tha Nicholas Cawley i DailyFX. “Dominimi i tregut të Bitcoin tani është pak më pak se 40% krahasuar me një nivel prej pak më pak se 70% këtë herë vitin e kaluar.”

Ndërsa shumë tregtarë të bitcoin dhe kriptove janë të sigurtë se bitcoin dhe tregu më i gjerë i kriptove do të rimëkëmbet, të tjerë e shohin paqëndrueshmërinë e vazhdueshme në tregjet e kriptove të tepruar dhe si një çështje që duhet zgjidhur.

“Cilatdo qofshin meritat e kriptomonedhës, lëkundje të tilla të egra do ta pengonin atë nga zëvendësimi i monedhave tradicionale në çdo kohë,” tha drejtori i financimit të AJ Bell, Russ Mold.

Dy platforma të sigurta ku ju mund të bëni investimet tuaja në kriptomonedha janë Binance dhe cex.io. Këto dy platforma pranojnë pagesa përmes bankës edhe nga Shqipëria. /kriptomonedha.al